Совьєтленд. Тисячі предметів з однієї подорожі
Виставка малюнків Гійома Ренара
10 вересня о 18.30 у присутності митця
Фонд сприяння розвитку мистецтв (вул. Фролівська, 1/6)
"Безумовно, я здійснив не одну подорож.
Спочатку, майже підсвідомо, я робив чимало різноманітних замальовок, пов’язаних з певними предметами, місцями та просторами в республіках колишнього Радянського Союзу.
Малював заводи та копальні. Детально вимальовував мотори. Малював порожнечу. Кожний малюнок є свідоцтвом цілком окресленого місця, якогось моменту в минулому. Він є пасивним свідком певної зустрічі чи прояву дружби. Суцільними лініями я виводив перепаяні пристрої, нашвидкуруч підремонтований балкон, заклеєну пару окулярів.
Поступово, мої малюнки накопичувалися і ставали свідками зникаючого світу. Радянського світу. І тоді мене зацікавило саме це зникнення.
(...)За сімдесят років від Мінська до Нукуса, від Сочі до Бішкека відбулася майже повна стандартизація місць та людей. Щоб засвідчити цю радянську дійсність, я вибрав виключно чуттєвий підхід. Не претендуючи на точне або анекдотичне представлення реальності, моя робота, що являє собою фігуративний малюнок, спрямована на пошук зв’язку, який об’єднує людей та предмети, людей та конкретні місця. Зв’язку, який об’єднує людей між собою.
Виставка «Совьєтленд/Тисяча предметів з однієї подорожі» - це сучасна археологія, представлена в малюнках." Гійом Ренар