Форум молодёжного журнала "СТЕНА". Нам 9 лет!!!

Объявление

Журнал «СТЕНА» 2014: ВЕТЕР ПЕРЕМЕН!

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Сонет 18

Сообщений 1 страница 7 из 7

1

Лесі Українці
присвячується

Твої нескорені бажання
Підтримує палка надія.
У колір чистоти кохання
Жорстокий світ фарбує мрія.

Дозволь на висоту страшенну
З тобою поруч тихо стати.
Цей Дар божественно-пекельний
Вже час настав комусь віддати.

Можливо лід життя розтане:
Іскра від серця Прометея
Покличе запізнілий ранок.

А, може, через мене стане
Нарешті вільною ідея –
Тяжкий благословенний спадок?

17.12.2008

Отредактировано INFERI (2009-01-17 21:54:02)

0

2

Хвалю за спробу опанування класичною формою. Ну а техніка поки що бажає бути кращою. Як на мене, слабуваті рими для сучасного сонета. Поетично: "У колір чистоти кохання Жорстокий світ фарбує мрія" (з цих рядків я б почав вірш), "Іскра від серця Прометея Покличе запізнілий ранок"(хоча у слові іскра наголос має бути на першому складі). А от початкові рядки першого і другого катренів дещо пафосні. Кінцівка трохи заважка для розуміння (нагромадження абстрактних понять). А взагалі - успіхів! :writing:

0

3

AleksGun написал(а):

Як на мене, слабуваті рими для сучасного сонета.

Интересно, а "современный сонет" настолько строгая форма, что шаг в сторону - и расстрел? А насчёт пафосных, как Вы изволили выразиться, строчек, то их не наобум придумывала: это одни из главных образов творчества Ларисы Петровны Косач, бессмертной Леси Украинки. Если Вы мало с ним знакомы, скорее всего это не моя вина.

0

4

Из того, что уже твоего читала, это стихотворение - Шаг в сторону "писать о серьезном" Вітаю!

0

5

Із життям і творчістю Лесі Українки більш-менш обізнаний. За фахом я вчитель української мови і літератури, викладав у школі. І сам колись написав про неї вірш. А зайвий пафос тільки шкодить поезії - говорю це з досвіду власної творчості, сам через це пройшов.

ЛЕСЯ УКРАЇНКА

Коли зав’яли всі троянди
В саду, де сонця не було,
То тінь величної Кассандри
Твоє осяяла чоло.

Стікались обрії зусюди,
Хитались хвилями очей.
І йшли вперед безжальні люди,
Щоб полягти у суть речей.

Якої треба їм відплати?
Якої випити ще мсти?
Невже, о Мавко, не змогла ти
До них, осуджених, дійти?

Тому-то й сонце не розквітло.
І вже не статись будь-чому.
…Вони спіткнулися об світло,
А ми все падаєм у тьму.

0

6

Прекрасные художественные образы и метафоры, но, к сожалению, не чувствуется души, да и смысл довольно путаный.
P.S. Скорее всего в украинском языке нет слова "мста", но может быть Вам, как "мэтру" виднее?  :sceptic:

0

7

Я думаю, що цілком нормальний сонет.
Так тримати!

0