Форум молодёжного журнала "СТЕНА". Нам 9 лет!!!

Объявление

Журнал «СТЕНА» 2014: ВЕТЕР ПЕРЕМЕН!

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Про собак і не тільки

Сообщений 1 страница 3 из 3

1

Про собак і не тільки

Яка чудова сонячна погода! Хочеться цілий день бігати з розкритим ротом із висунутим язиком і швидко дихати. Що я і роблю! Тільки от асфальт дуже гарячий під усіма чотирма лапами.Та то нічого, бо скоро ми вже будемо вдома, де можна буде попити води і відпочити у холодку.
У такі дні здається, що язик стає довшим і мало не дістає землі. Нажаль довшим стає тільки язик … А ноги – ні. Отож і доводиться ними швиденько перебирати аби встигнути за довгоногими Шаріком і Господарем. Така плата за еволюцію. Моя мама завжди говорила, що ми, такси, є вершиною собачої еволюції! Нам не потрібні довгі ноги, щоб ловити здобич, бо люди тримають нас для краси, і самі нам добувають їжу, прислуговують, прибирають за нами, і бігати швидко у нас нема потреби, бо господар, пожалівши свою улюблену таксу, часто бере її на руки і носить з собою. Словом, у дечому ми обійшли людей по розвитку, і тепер вони нам слугують.
Минули ті часи, коли собака був потрібен для того, щоб приносити первісній людині палочку-кидачку на тренуваннях по метанню цих самих паличок в уявного мамонта. У аборигенів, до речі, собак не було ніколи і нема й дотепер, бо вони винайшли бумеранги, що самі повертались до мисливця,-- так розповідала моя мама…Хіба що інколи, коли Шарік дуже попросить, то господар поганяє його, покидає йому яку-небудь гілляку у парку.
Шарік – вівчарка, німецька, таму його організм вимагає побігати за палицею. Отуже який педантичний і добросовісний пес!—ніколи не накладе у черевики господарю, кістки, що не доїв, ховає прозапас, на зиму. Ач який хазяйновитий! Чисто тобі німецька кров, арієць!... Тільки смердить від нього дуже. Він акуратний, але дуже волохатий, і тому дуже швидко пітніє. Та це не заважає йому ознайомитись із довгоногими кралями на вулиці, навіть навпаки: сильний запах справжнього «мужчини» приваблює слабку стать. Отож коли поруч мене Шарік, то я не маю жодних шансів, усі дівчата липнуть тільки до нього. А на мене не звертають уваги!...
Мені з дівчатами не таланить. Зазвичай подобаються ті, яким я не подобаюсь: довгоногі хвостаті красуні мене просто не помічають. Однак, хоч я дуже подобаюсь своїм таксам, проте дивитись на них не можу. Серце не лежить.
У господаря подібна ситуація. Йому також подобаються довгоногі, але вони на нього не звертають уваги, бо він «не дуже багатий» або «занадто старий», через що він сильно переживає. Хоча я його не зовсім розумію. Що він у них знайшов? – зовсім голі, лише на голові є дуже довга і гарна шерсть, без хвостов, ходять на двох, абсолютно лисих, лапах!... Але, звичайно ж, кожному своє.
Отож ідемо утрьох. Ми з Шаріком ведемо господаря за повідки, щоб не заблукав. Він же, у свою чергу, нас дуже любить і тому  міцно тримає, щоб ніхто не вкрав. Шарік мовчить, бо Господар вдягнув йому намордника, щоб той не патякав. Ги-ги. Бо, угледівши дівчат, він одразу починає загравати з ними, сипле компліментами, жартує, але люди, не розуміючи його німецького акценту, занадто лякаються, думають що він «гавкає» на них.
Нарешті вдома! Рідне подвір’я. У тіні великого клена можна побігати по прохолодній траві. Такий кайф! – ідеальний природний фітомасаж  для черева. Нажаль Шарік через свій зріст такого задоволення отримати не може, тому просто перевіряє усі кути та стовпчики, чи бува хто-небудь не приходив до нас.
Дивне ім’я Шарік! – зовсім не німецьке. Що воно означає? Хоча Господар часто кличе його іншим ім’ям – Рікша. Моя мама казала, що це індійське слово, але що воно значить, я не пам’ятаю. Шарік же вирішив, що має індійські корені і тому дуже захопився ідеєю реінкарнації. А точніше, його приваблює можливість досягти нірвани, але для цього треба розірвати ланцюг перероджень, що під силу далеко не всім. Але він із німецькою відповідальністю і педантизмом тренується щодня – бігає. Каже, що чим швидше біжить, тим вужчою стає дорога попереду, а, як відомо, істинний шлях самий вужчий з усіх. Шарік мріє досягти такої швидкості, коли горизонт перетвориться на маленьку зірочку, яка і буде тим світлом у кінці темного тунелю буденності, що приведе у нірвану.
Хоч він мені й не говорив, проте я знаю, ким він хоче стати у нірвані – гарненьким метеликом. Це видно по його очах, коли Шарік ганяється за зграями метеликів по садку, підстрибуючи і намагаючись полетіти за ними… І чим йому не подобається бути собакою? Не розумію! Подумаєш, багато користі від отих крилець!
Нарешті господар приніс нам поїсти! Як смачно! Ми з Шаріком любимо його, бо він ніколи на нас не кричить і не б’є. Ми його найліпші друзі! – він нам це часто говорить. А ще довгими вечорами, особливо взимку, він нам читає що-небудь у вітальні. Найчастіше щось із зарубіжної літератури. Взагалі моїй мамі дуже подобався Джек Лондон, на його честь мене й назвали Джеком. А ще наш Господар дуже вихований, і ніколи не називає людей, якими б поганими вони не були, іменами тварин. На відміну від наших сусідів через паркан, які тільки те й роблять що називають одне одного свинями, козлами, баранами, і т. ін., я вже мовчу про образливі для собак назви…
При всіх перевагах еволюційного розвитку такс є один суттєвий недолік – свербіння у вухах. І дуже проблематично дістати задньою лапою до того самого сверблячого вуха, особливо після гарного обіду! Отож доводиться прохати хазяїна, і він з радістю бере мене на руки, де я і засинаю.
Треба добряче виспатись, бо цієї ночі буде повний місяць. Його не можна пропустити, бо кожен поважаючий себе пес прохає щось у неба, або просто виходить перевірити своє вокальне вміння у такий пізній час. Романтика!
Ми ж із Шаріком будемо просити у неба кожен про своє. Шарік – прохатиме нірвану у місяця. Мені ж дуже подобаються зірки, і сподіваюсь, що після смерті я стану одним із сузір’їв – Сузір’ям Такси (або Джека). Тому сьогодні вночі прохатиму тварин із інших сузір’їв забрати до себе…
Але у свій час.

Отредактировано blok-ivan (2008-06-05 00:03:43)

0

2

:idea: Пес-роздум
Життя на чотирьох лапах. Життя кістками, недоїдками та гранулами пресованого хім.корму. Життя в служінні, довірі та сподіванні, сподіванні під впливом страху, страху покинутості.
Я - пес, собака для іграшки та втіх, манекен для бабок з "бабками" та самотніх збочинців, собака без бажань і норовів.
Я - пес, істота для вбивства і захисту, я сама лють і покора, невблаганна сила і терплячість.
Я - пес, собацюра без назви та дому, без правил, але з надією та страхом.
Я - пес, пес, пес! Той, хто плентається за вами вулицею, лежить біля вашого ліжка чи стільця, хто несе вам капці, газети, радість, лють і відчуття присутності, хто дивиться вам у вічі на вулиці і чекає від вас розуміння, або принаймні спокою...
Я вмію тішитися сонцю і приймати його тепло, терпіти холод і бути байдужим до вітру, я вмію тужити і відчувати біль, та я ніколи не скаржитимусь.
Чотири лапи, хвіст, кумедні вуха, шерсть на вашому одязі та бруд на килимі, сум у погляді та сліди зубів на капцях та іграшках від безтурботної гри, - то все я. Я! Я - пес, собацюра, кобелина без сорому та цинізму. Для вас. Для вашого страху, вашої втіхи, ваших бажань.
А ви? Хто вас почеше за вухом і кине вам м'ячика? Я народився з прив'язкою "по замовчуванню" до вас, але ж ви мені не брати, ви - лише надбана умовність. То для кого ж ви старші?
Я - пес. З життям на чотирьох лапах і відсутністю глибини у сні. Я - собака, що як і ви інколи хоче сцяти.
Все. Час прогулянки.

+1

3

Ги-ги  :cool:  +1

Ще один погляд на "собаче життя". Мені здається, тобі слід було б надрукувати це окремою темою, таким чином продовжуючи "собачи тему":)

Ariy написал(а):

З життям на чотирьох лапах

А як же песики, що втратили по одній чи навіть дві лапи?
І вони й надалі гасають і весело гавкають, тільки дерева мочити стало "трошки" складніше  :D   (мочити дерева є невід'ємною частиною "собачої" сутності), але вони все одно не втрачають оптимізму.

Використовуючи прикметник "собачий", я не маю на увазі жодного негативного змісту. Тут більше кумедного, бо цікаво порівнювати ЛЮДИНУ і собаку.
Своєму "таксисту"-герою я дав багато якостей, окрім чисто людських: образа, злість, безнадія, надмірна задумливість і т.п.
У собак нам є чого повчитись: вони занадто багато не думають, тому і не встигають думати погано про інших чи доходити до ПЕСимізму;
не пам'ятають образ, завжди раді хазяїну (хоча я впевнений, що у них такої категорії як "хазяїн" нема, бо це тільки люди навчились усе навкруг себе називати)( :idea:  цікаво було б дізнатись КИМ є людина для собаки?); і я впевнений що негативних емоцій, злості, заздрощів у них нема,  бо є лише ПОТРЕБА та інстинкт.
Дуже простий закон, зрозумілий навіть собаці. Хоч вона про це навіть не здогадується. Бо це - закон природи.
У людей усе навпаки: закони вигадані людьми для людей, і люди знають про ці закони, але не зовсім розуміють, тим більше слідують їм.

0